17.06.2024
Uncategorized

Novi Kneževac – Mesna zajednica Banatsko Aranđelovo- srce

Banatsko Aranđelovo ima manje  od 1.500 stanovnika u tri naseljena mesta; samo Banatsko Aranđelovo, Siget i Podlokanj.

Rade Gojković, predsednik Saveta Mesne zajednice je zadovoljan kako funkcioniše Savet i ono što su u poslednjih pet godina uradili, osim problema sa migrantima koji narušavaju  mir i spokojstvo u selu  građana   kako Banatskog Aranđelova, tako i ostalih , kao i MZ Majdan-Rabe  a koje same MZ ne mogu rešiti bez pomoći države.

Migranti prolaze kroz selo

U Mesnoj zajednici žive Srbi, Mađari, Romi i još po nešto druge populacije.

-Stanovništvo se mahom, bavi poljoprivredom, ili su zaposleni u državnim ili privatnim preduzećima u Novom Kneževcu ili Kanjiži, mada je dosta stanovništva nezaposleno , a  problem je kao i u svim selima opštine romsko stanovništvo koje je nezaposleno jer nema ni osnovnoškolsko obrazovanje.

RadeGojković, predsednik Saveta MZ

Mesna zajednica se trudi da vodi računa da selo bude što funkcionalnije, da se putevi saniraju, vodovod zameni, porta u crkvi je preuređena, kao što je i škola preuređena i spada u najlepša zdanja u opštini Novi Kneževac. Stara je 112 godina i jedna je od najstarijih škola u Banatu  koja je i namenski građena – priča predsednik Saveta MZ Rade Gojković.

Porta crkve Svetog Arhangela Gavrila

U toku poslednjih godina urađen je vodovod u selu, promenjena je 1/2 mreže sela, urađen je put u ulici Bratstvo- jedinstvo, rađeni su atarski putevi , kao i porta pravoslavne crkve nabrajao je Rade Gojković.

-U selu postoji preduzeće „AMT UNIAGENT“ , vlasnika Miloša Teofanovog koje  je ekspozitura firme iz Futoga i koja je  u Banatskom  Aranđelovu, rodnom mestu Teofanova, obrađuje kamen od enterijera do nadgrobnih spomenika, i AD „Agrar“ iz Bačkog Jarka  koje se bavi poljoprivredom i zapošljava kao i „Uniagent“ ljude iz sela i omogućuje da omladina ostaje u selu – kaže Gojković.,

AD „Agrar“

U Mesnoj zajednici pored  mesta Banatskog Aranđelova je i Siget sa 200 stanovnika i naselje Podlokanj  sa 100 stanovnika.

-U Sigetu se mahom bave stočarstvom i poljoprivredom , a u Podlokanju poljoprivredom , s tim da u njemu postoji jedna od najlepših galerija naivnog slikarstva i slika banatskih naivnih ikona koji je sakupio i  osmislio Milivoje Bata Klepići koja je svojevrsna „atrakcija“ Severnog Banata – priča predsednik saveta MZ .

U Mesnoj zajednici postoje razna udruženja, Mesno  usružuženje penzionera, dva kulturno umetnička društva; KUD „Dr Gavrilo Pekarović i  KUD „ Baćanji- Štratman Laslo“, Udruženje žena, Udrženje „Moje selo dušu ima“, Udruđenje ribara, Udruženje „Sećanje na nekog“, Lovačko udruženje „Kočovat“, Udruženje „Krajišnika“ sa Sgeta, Udruženje „Podlokanj 2019“, Fudbalski klub „Slavija „ iz  Bantskog Aranđelova i FK „Hajduk“iz Podlokanja.

UlicaVuka Karadžića , skoro ulaz u selo

Kao predsednik Saveta Mesne zajednice Rade Gojković kaže –Trudimo se koliko možemo da omogućimo građanima normalno funkcionisanje , ali zbog nedostatka sredstava nismo u mogućnosti da uradimo nešto više. Trebalo bi da uradimo renoviranje fiskulturne sale, osposobimo salu koja bi nam služila za održavanje svečanosti i svih potreba meštana , a ona je u sklopu Doma kulture koji , takođe, treba renovirati.

Planiramo da ulice koje nisu asfaltirana, ili da se naspu tucanikom ili da se asfaltiraju. U Sigetu su ulice nasute tucanikom , napravljeno je deci igralište u centru sela, jer se povećao broj dece na Sigetu. Spremamo se da renoviramo bivšu školu u selu za potrebe naselja.

U Podlokanji je urađen sanitarni čvor u kapeli na groblju. A cela Mesna zajednica se ponosi Podlokanjem kao najuređenijim selom u celoj Mesnoj zajednici –završio je priču Rade Gojković , predsednik Saveta Mesne zajednice Banatsko Aranđelovo.

Fotografije i tekst redakcija

  Projekat „Mesna zajedica – srce mesta“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.