Kanjiža –Koncert „Đovani Artisti“ iz Segedina

U organizaciji Obrazovno kulturne ustanove „Cnesa“ iz Kanjiže održan je koncert gudačkog kvarteta „Đovani Artisti“ iz Segedina, u petak, 2. jula u sali pozorišta u Kanjiži.

Šaroliki repertoar koji omogućava kamena muzika oduševio je kanjišku publiku. Na repertoaru su bile kompozicije: Hendla, Baha, Betovena, Dvoržaka, Štrausa, Maskaginia, Bizea, Pjacole i Emila Petrovića, a sve u svrhu 10 godina od smrti Emila Petrovića koji je rođen u Zrenjaninu, ali je svoje muzičke vrhunce doživeo u Budimpešti i kao kompozitor i kao profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti.

U Zrenjaninu je održan prvi koncert , a još u 10 gradića i naselja su profesionalni gudači dočarali sav šarm kamerne muzike .

Ansambl čine: Bela Farkaš- violina, Čaba Vereš – violina, Agneš Farkaš Kolmođi –  viola i Barbara Puškaš – violončelo. O njima, svrsi koncerata i kompozicijama je govorio umetnički direktor gudačkog kvarteta David Lašo.

Ova serija koncerta je održana prvenstveno zbog „Đovani Artisti“ kvarteta i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, uz podršku Nacionalnog kulturnog fonda.

DKP