Нови Кнежевац -ПЕТРОВДАН

Српска православна црква и православни верници  су у понедеља, 12. јула  обележили Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, који се у хришћанству сматрају првим проповедницима и учитељима новозаветне вере.

Свету литургију у новокнежевачком храму Светог Архангела Михаила служио је протојереј ставрофор у пензији Бранко Попов 0 уз саслужење ипо ђакона Саше Беленцова и стандардних појаца .

Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство. Код Срба постоји обичај да се уочи празника, на местима где се народ окупља, у ужој Србији, пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе.

Паљење ватре и лила симболизује време када су цареви прогонили и мучили хришћане, везујући их за дрвене стубове, натапајући их смолом и палећи их. Свети апостол Петар се помиње као један од најоданијих Христових следбеника а речи „Ти си Христос, Син Бога Живога“, записане у Јеванђељима, израз су његове тврде вере у хришћанско спасење па се до данас понављају у хришћанским молитвама.

Свећење јабука петровача

Предање каже да је свети апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију. Свети апостол Петар је као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, где су створена прва упоришта нове вере, а сматра се писцем две посланице у цркви познате као – Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету.

У цркви светог Петра и Павла у Риму чувају се вериге светог Петра као знамење снаге светитеља у које га је оковао цар Ирод, прогонитељ хришћана, а које су, према предању, саме спале са руку и ногу светитеља на појаву анђела Божјег. Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најпре фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана.

Предање каже да је око десет година био млађи од Христа са којим се никада није срео, али  је у њега поверовао и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришцанске цркве. Оба светитеља погубио је у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана.

У храмовима у Бнату се на овај дан на крају литургије  свете јабуке “петроваче” и од тада може да се једе овогодишњи род. 

Петровданским слављем завршио се петровски пост и причест верника који су поштовали правила предвиђена каноном цркве.

приредила ДКП