21.05.2024
Kanjiža

Kanjiža – Obeležen Dan Svetog Stefana i Praznik Novog hleba

Praznik protekao u znaku koncerata, radosti i zadovoljstva. Kiša umanjila posetioce. Ulična svirka oduševila prisutne. Vatromet bio raskošan, a vreme se smirilo.

Jedna od najlepših tradicionalnih manifestacija tokm leta za Kanjižane Dan Svetog Stefana i Praznik Novog hleba koji se održao 20. i 21. avgusta nije protekao kako su organizatori Lokalna samouprava i Hello Kanjiža zamislili na otvorenom  jer je padala kiša skoro po ceo dan, te su svi programi održani u sali Doma kulture  što je umanjilo posećenost i prijatnost, pa samim tim i uživanje.

Program jeste bio šarolik, uz koncerte kako za decu, tako i za odrasle, uz narodnu muziku,  izložbe i gastronomsku ponudu. Izostao je bazar rukotvorina zbog spomenutih padavine, tek po neko se usudio da izloži svoje proizvode.

U Galeriji izložene dozidnice

Svečanost je započela izložbom ručnih radova u Galeriji “Dobo Tihomer”. Izložene su dozidnice koje su krasile ili još uvek krase kuhinje. Lutkarska predstava je obradovala mališane, dok je uveče kiša prestala, te je koncert poznate grupe iz Mađarske” Night Cruisers Band” održan na trgu ispred Gradske kuće na zadovoljstvo velikog broja meštana i gostiju.

Koncert Night Cruisers Bend-a

U nedelju je posle mise u rimokatoličkoj crkvi i posle liturgije u pravoslavnoj crkvi u Kanjiži osvećen novi hleb , od 16,00 časova bilo je vreme posvećeno deci. Dodeljene su nagrade  za  najbolje crteže dece (među 60 pristiglih) koja su učestvovala na konkursu kako zamišljaju svoju budućnost. Posle koncerta za mališane grupe ”Apacuka” održan je program koji poštuje tradiciju. U programu su učestvovali ansambl “Cirkalom”, orkestar “Fokoš” i Narodno plesno društvo “Tisa”. Publiku su razgalile svojim pesmama “Diva šou” koji čine Enike Detar, Judit Ladinek i Evi Šari.

Narodno plesno društvo „Tisa“

U okviru takmičenja „Najlepši hleb“ koje je organizovala opština Kanjiža  pobedili su:

Melinda Barat  u kategoriji  privatnih lica, Udruženje građana „Juvenior“  iz Horgoša iz kategorije udruženja,  dok je pekara Braća4 iz Kanjiže bila pobednik kategorije za pekare. Novčane nagrade za njih je obezbedio ovogodišnji sponzor: Restoran Strand Bekavar. 

Predsednik opštine Fejstamer lomi hleb

Nakon dodele nagrada usledilo je svečano lomljenje novog hleba, osvećenje, govor predsednika opštine Roberta Fejstamera koji je podsetio prisutne na važnost praznika, hleba i zajednice, složnosti i jedinstva. Nakon toga je podeljen hleb.

Pošto se vreme ustalilo održan je koncert benda “Honeybeast”, a nakon toga je usledio svečani vatromet i koncert orkestra “Mosaic Party Band”.

DKP

deo fotografija Karolj Puškaš