17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac- Izuzetan koncert tria „Pokert“

Zvuci tria te kišne večeri su lečili i krepili dušu prisutnim ljubiteljima klasične muzike jer trio „Pokert“ je napravio zaokert u svom muziciranju i iz klasičnih romantičara svirao i savremene srpske kompozitore po čemu su prepoznatljivi na velikim muzičkim scenama Evrope negujući duh savremene Srbije.

Na trećoj večeri Festivala kamerne muzike „Tisin cvet“ 17. septembra u sali Narodne bilioteke u Novom Kneževcu Madlen Stokić Vasiljević na violini, Maja Mihić na klaviru i Miloš Nikolić na klarinetu su vrsno odsvirali Mocartov Koncert za klarinet i orkestar u A- duru, Arabesku Roberta Šumana i Meditacije Žila Masnea, dok su kompozicije Milana Stojadinovića Milića Neoromantiko 2 i Iz Istočne Srbije Aleksandra S. Vujića zvučale i doživljavale na drugačiji način, mada su ove obe kompozicije svirali jedna na početku, a druga na kraju koncerta.

Deo tria

Izvođenjem kompozicija Aleksandra S. Vujića profesor nastavlja da  živi kroz svoja dela i stalno se čini da njegov duh lebdi nad prisutnima još uvek starajući se da sve protekne onako kako je on zamislio . I bilo je tako.

Umetnici su na poziv sadašnjeg umetničkog direktora Svetozara Vujića Borskog posle 10 godina ponovo svirali u Novom Kneževcu i svojim temperamentom, iskustvom i posvećenošću pokazali zašto iza sebe imaju brojne domaće i međunarodne nagrade, da se bave pedagoškim radom na akademijama, a Nikolić jedini u Srbiji neguje sviranje na kavalu pored tradicionanog pevanja i sviranja.

Prisutan i osnivač Festivaka Velibor Pavlović

Koncertu je prisustvovao i Velibor Pavlović, osnivač ovog Festivala koji ga je uspešno četiri godine vodio sa više od 20 koncerata tokom  jedne letnje  muzičke sezone i bar jednom prisustvuje koncertu tokom Festivala koliko mu poslovne obaveze dozvole, jer je vrsni znalac i ljubitelj klasične muzike.

A ceo Festival se odvija pod budnom pažnjom i iščekivanjem Ane Vujić, supruge  počivšeg profesora S. Vujića da se sve odvija besprekorno, ugodno, spontano i na međusobno zadovoljstvo umetnika i slušalaca. Gospođa Ana spaja duh, tradiciju , sviranje i zadovoljstvo.

DKP