17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža –Izložba slika Aleksandra Oklobdžije

Aleksandra Oklobdžije u galeriji “Dobo Tihomer” 

Za  Dan opštine Kanjiža koji se ove godine obeležavaju četiri dana lokalna samouprava pored zvaničnih, protokolarnih događaja svojim građanima je poklonila odlične kulturne programe. Priređene su  prezentacije knjiga, pozorišne pedstave, koncerti, izložba i sportska manifestacija, koji se fokusiraju na vrednosti ove opštine i  grada. Na ljude, umetnike, na arheološke nalaze, na lokalne istorijske pojedinosti i na talentovane Kanjižane.

U galeriji “Dobo Tihomer” otvorena je izložba radova slikara Aleksandra Oklobdžije, slike i vektorske grafije, a sve je nastalo kao ART APOLOGIA CNESAPIENS što bi značilo odbrana pristojih ljudi jezikom umetnosti. Već milenijum Kanjiža postoji i ovuda su prolazili razni narodi , menjalo se društveno uređenje , pa  i likovi na pozornici života. I šta ostaje?

smart

Oklobdžija je gledao te tragove i otkrio bogatstvo koje je na svojim radovima prikazao kao svoj doživljaj istorijeKanjiže.

Pored klasičnog slikarstva Oklobdžija se bavi i vizuelnom umetnošću i svoju “umetničku poruku” obogaćuje uvođenjem fotografije i dizajna.

Aleksandar Oklobdžija je diplomirao na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu –  zidno slikarstvo . Imao je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Prošle godine je osvojio nagradu EAA –  Europen Art Awards u tehnici uljanog slikarstva na osnovu odluke žirija delegiranog iz 11 zemalja Evrope.

Slike izložene u galeriji “Dobo Tihomer “ su poslužile kao uvod za promociju arheološke  brošure “Kanjiža – Život na obali velike reke”.