17.06.2024
Uncategorized

Novo Miloševo – Banatski kulturni centar na Sajmu knjiga

Banatski kulturni centar (BKC) jedan je od izlagača na 65. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od 23. do 10oktobra 2022. godine. BKC, na svom štandu u prizemlju Hale 4, predstavlja produkciju koja, u protekle tri godine od kad se Beogradski sajam knjiga nije održavao, broji oko 150 novih izdanja.

Izdanja BKC-a između dva sajma objavljena su u edicijama Banat, Eseji, Kritike, Ogledi, Istorija, Kolonistička naselja, Prva knjiga, Poezija, Proza, Roman, Prevodi (sa srpskog na strane jezike i obrnuto, Književnost za decu…

Iz protekle produkcije posebno se izdvajaju dva kapitalna projekta u saizdanju sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski”: „Izabrana dela Bogdana Čiplića” (I kolo u 6 tomova), objavljena 2021. godine, koja su uredili Milivoj Nenin, Bojana Popović i Radovan Vlahović; i „Izabrana zenitistička dela” (I kolo u 8 tomova) koja su trenutno u štampi (urednika Miloša Jocića, Radovana Vlahovića i Simona Grabovca).

BKC je između dva sajma kao izdavač realizovao više konkursa za nagrade koje podrazumevaju objavljivanje knjige: Nagrada „Bogdan Čiplić” za najbolji prozni rukopis (pobednici Ilija Bakić i Aleksandar Arsenijević), Konkurs „Prva knjiga” (svake godine objavljuje se 3–5 naslova mladih autora po konkursu u saradnji sa Gradom Kikinda) i Knjiga dobitnika Gramate Pesničke republike (dobitnici Dragoslav Mihajlović, Bratislav Milanović, Gojko Đogo).

Iz brojnih novih naslova Radovana Vlahovića posebno se izdvajaju dva „Novozenitistička triptiha” – tri romana i tri knjige poezije. U Ediciji Banat objavnjene su izdabrane pesme za odrasle Raše Popova. U ediciji Kolonistička naselja objavljeno je 6 knjiga autora i urednika dr Milana Micića. Izdvajaju se i knjige autora: Simon Grabovac, Đorđe Pisarev, Milivoj Nenin, Bojana Popović, Tihomir Petrović, Marinko Arsić Ivkov…

Više novih naslova u izdanju BKC-a, koji će biti predstavljeni na sajmu, je ponelo sledeće nagrade: Nagrada „Karolj Sirmai” Radovanu Vlahoviću za knjigu pripovedaka „Sve je u glavi”, Nagrada Društva književnika Vojvodine za Knjigu godine za roman Radovana Vlahovića „Noćni razgovori sa sestrom”, „Pečat varoši sremskokarlovačke” za knjigu pesama Perice Markova „Ognjište”.

BKC je prošle godine iz svoje bogate produkcije donirao 200 naslova OŠ „Dr Đorđe Jovanović” u Novom Miloševu i 200 naslova OŠ „Veljko Dugošević” u Ranilugu (Kosovo i Metohija) povodom jubileja: 35 godina od osnivanja Kulturnog dvorišta Radovana Vlahovića, 30 godina izdavačke delatnosti („Novog Zenita” i Banatskog kulturnog centra) i 15 godina od osnivanja Banatskog kulturnog centra.

BKC redovno izlaže na Beogradskom sajmu knjiga od 2008. godine i do sada je objavio preko 550 naslova u oblasti književnosti, umentosti, nauke, publicistike, na preko 15-ak jezika, autora iz više od 20 država sveta.