Novi Kneževac- Tribina “Zanačaj Dana primirja u prvom svetskom ratu”

Kulturno-istorijsko društvo  Srba severnog Banata “Đorđe Servijski” i Narodna biblioteka “Branislav Nušić”  iz Novog Kneževca su uoči Dana primirja  u sali Narodne biblioteke organizovali istorijsku tribinu “Značaj Dana primirja u Prvom svetskom ratu”. O značaju ovog datuma je govorio profesor istorije Bojan Drašković, a  ženski hor iz Novog Kneževca “Lira “ je ulepšao tribinu svojim pevanjem prigodnih pesama vezanih za tematiku tribine.

Ženski hor „Lira“

Sve je započelo državnom himnom jer je 11. novembar državni praznik koji se praznuje  tek deset godina, od 2012.  Od 2005. je u školama kako osnovnim, tako i srednjim prvi čas tog dana bio posvećen Danu primirja. Ovaj datum podseća na dan kada su 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompejnu, u Francuskoj,  Sile Antante potpisale  primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrsta u Srbiji, poznat  i kao cvet feniks. U amblemu se pojavljuje  motiv trake Albanske spomenice iznad cveta.

11. novembra u 11 časova je posle četvorogodišnjeg rata potpisano primirje, na teritoriji današnje Francuske na liniji ratovanja, u posebnom vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša u šumi u blizini gradića Kompjenj. Tada je dogovoreno primirje na zapadnom frontu, kod je rpska vojska  koja je učestvovala na južnom frontu i tu postigla najveći prodor koji je jedna od sila saveznica postigla – proboj Solunskog fronta potpisala sa Mađarima dva dana kasnije 13. novembra primirje.  

Sporazumom iz Kompjenja je dogovoren prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmena zarobljenika, kao i sporazum o ratnoj odšteti i uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica. Nemci su sporazum doživeli kao veliko poniženje, jer je njihova vojska smatrala da je nadomak pobede.Veruje se da su ovo razočarenje i odredbe o takozvanoj reparaciji bile osnova za nemačko nezadovoljstvo i uvod u Drugi svetski rat.

Rat, koji je trajao od 1914. godine, formalno je okončan Versajskim mirom 28. juna 1919.

DKP