17.06.2024
Uncategorized

Novi Bečej – Održana 23. Pokrajninska smotra likovnih umetnka amatera Vojvodine

U organizaciji Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Doma kulture opštine Novi Bečeju  6. novembra je bilo svečano otvaranje 23. po redu Pokrajinske smotre likovnih umetnika amatera iz cele Vojvodine u Domu kulture u Novom Bečeju.

Žiri u sastavu Sava Stepanov – likovi kritičar, Gabrijela Sel – istoričarka umetnosti i akademski slikar Danijel Babić su odllučili da od 261 izloženih radova  izabere 20-ak za Republičku smotru.

Sa otvaranaja 23.smotre likovnog stvaralaštva

Nakon regionalne smotre koja se održala u Bačkoj Topoli početkom oktobra meseca Udruženje za negovanje umetnosti „Feniks“ iz Novog Kneževca je imalo četiri predstavnika i tri slike su se plasirale za Pokrajinsku smotru. Julijana Lukači je izložila akril na platnu, Jelena Malbaški Neđić sliku „Crkva“ takođe akril na platnu kao i Dragana Kolačarić „Kosovski vez“.

Ova tri rada se nisu plasirala  za Republičku smotru , ali je likovni kritičar Sava Stepanov rekao da jedva čeka da dođe u Đalu i prisustvuje koloniji koju organizuje  UNU„Feniks“  jer je zadovoljan u kom pravcu se razvijaju slikari koji organizuju koloniju, jer je viđen napredak , pogotovo mlađih članova koji prate savremene trendove slikarstva zadržavajući izvorni odnos prema sredini i slici jer se kolonija odvija pod nazivom „Boje i  svetlosti Severnog Banata“.

DKP