Kanjiža – Izložba karikatura Atile Salaia

U Galeriji “Dobo Tihomer” u Kanjiži je u toku izložba karikatura “Kaledioskop karikatura” Atile Salaia  iz Subotice.

U Galeriji je izloženo 50-ak karikatura ovog umetnika koji je predstavio na  njima umetnike, muzičare, sportiste koje on voli i za koje je posebno vezan. Posetioci su mogli videti karikature vrsnih rokenrol muzičara svetskih , mađarskih, srpskih, sportista, književnika, slikara, muzičara…

Atila Silađi je urednik u “Hetnopu”, karikaturista, fotograf, , mada je po struci poljopivredni inženjer , ali time se vrlo malo bavio, dok se karikaturom profesionalno bavi od kad je prvi crtež objavio 1995. godine u satiričnom novinarskom dodatku lista “Mađar So”. Karikature mu redovno  izlaze u Ošišanom ježu, Mađarsou, Hetnopu i drugim časopisima.

Do 2023. godine je objavio preko 5.000 karikatura i ilustracija.  Za Salaia kažu da poseduje jedinstven, prepoznatljiv stil i u političkoj karikaturi, kao i u komičnom prikazu svakodnevice. Nagrađivan je u zemlji i inostranstvu. Poslednja nagrada mu je iz 2022. u Budimpešti za najbolju sportsku karikaturu.

Izložbu u Kanjiži je otvorio zamenik direktora Panon RTV-a iz Subotice Gabor Agardi , kao i pre osam godina, 2016. kada su Kanjižani imali priliku da prisustvuju promociji knjige Atile Salaia „ Sport , umetnost i rokenrol”, koji je istakao umetnikovu prepoznatljivost u crtačkom rukopisu.

Salai je učestvovao na mnogim samostalnim i zajedničkim izložbama 30 goina i izlaže omiljene sportiste, muzičare i umetnike koji su kako kaže uticali na njegovu karijeru.

Izložba je otvorena do 8. februara.

DKP