19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – XIV susreti Severnobanatskog folklornog stvaralaštva

Kulturno umetničko društvo „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca je u subotu, 22. aprila, u centru mesta organizovala  sad već tradicionalne  Severnobanatske susrete folklornog stvaralaštva po četrnaesti put.

Pod pokroviteljstvom  Opštine Novi Kneževac, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata  za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Fondacije “Betlen Gabor” i Ministarstva ljudskih resursaрса – Fondacije “Čoro Šandor”  iz Republike Mađarske su održani XIV susreti Severnobanatskog folklornog stvaralaštva uz nastupanje 16 folklornih ansambala iz cele Vojvodine.

Prisutni gosti iz Pokrajine i okolnih samouprava

Ovu veliku folklornu manifestaciju je otvorio Zoltan Kudlik, pomoćnik pokarijskog sekretara za kulturu koji je istakao značaj ovakvih susreta i negovanje tradicije u multietničkim zajednicama jer su nastupale kako mađarske, tako srpske i romske folklorne grupe podsećajući šta je rekao Zoltan Kodalj(1882-1967.- mađarski kompozitor, etnomuzikolog, muzički pedagog, lingvista i filozof,  u svetu poznat kao tvorac Kodaljeve metode muzičkog obrazovanja) “ Muzika i igra su svetionici ka sreći i izvoru radosti” – Ovakvi susreti su potrebni da bi se očuvala tradicija i kulturne vrednosti, jer kako kaže Kodalj “Kultura je tolika koliko je učenje, teško je steći i održati i lako je izgubiti”, -Neka reči Zoltana Kodalja budu putokaz i pokušaj da sačuvamo vrednosti i kulturu u svakom naselju u kome žive naše nacionalnosti i nacionalne zajednice u regionu, i zato narodne igre i muzika daju najveću duhovnu hranu za jačanje identiteta i opstanka – rekao je Zoltan Kudlik.

Svečani defile učesnika

Na susretima su učestvovala dva folklorna društva iz mesta,  dva iz Srpskog Krstura, iz Banatskog Aranđelova, Sanada, Čoke , Ludoša, dva društva iz Kanjiže, dva društva iz Ostojićeva, Kelebije Čuruga i Torde i oduševile okupljene mnogobrojne posetioce u centru grada.

Možda je najveći utisak ostavila grupa KUD “Dr Tihomir Ostojić” koja je odigrala staru vizantijsku narodnu igru “Skomranske igre” koja je iznenadila i oduševila prisutne kako koreografijom , tako i nošnjom jer ovakve igre nisu viđene na ovim prostorima. A najmlađi su uvek i najslađi, kako najmlađa krupa KUD “Tisađeneđe”  – domaćina, tako i naj, najmlađi iz Sanada članovi KUD-a “Vuk Karadžić” koji su uzrasta od tri do pet godina koji  su vrlo ozbiljno shvatili svoj nastup i samo igru.  

Najmlađi učesnici KUD „Vuk Karadžić“ iz Sanada

    

Manifestacija je zvanično počela u 15,00 časova izložbom ručnih radova i raznovrsnih rukotvorina, kao i koncertom Tamburaški orkestar „Šarkanću“ čiji su članovi iz Novog Kneževca i okoline, a koncertom  Tamburaškog orkestra „Lale“ iz Novog Kneževca je u večernjim časovima manifestacija završena.

Izložba ručnih radova i rukotvorina

DKP