19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Хор „Жене Мироносице“ гошће новокнежевачког храма

Женски хор „Жене Мироносице“ из Зрењанина својим певањем улепшао Свету литургију на Томину недељу у храму у Новом Кнежевцу

У организацији Управе парохије у Новом Кнежевцу и архијерејског намесника новокнежевачког јереја Горана Караице на Томину недељу, 23. априла, прву недељу по Васкресењу, у новокнежевачком храму посвећеном Светом архангелу Михаилу Свету литургију су улепшале својим умилним певањем женски хор из Петрограда (Зрењанина) „Жене Мироносице“ које предводи професорица  музике у пензији Зорица Кецић од самог оснивања, од  30. августа 2002. године и које поје при Руској цркви – Храму посвећеном Светом архангелу Михаилу.

На корошу храма поји женски хор „Жене Мироносице“

Како је рекао протојереј ставрофор у пензији Бранко Попов који је од самог оснивања и више од 10 година заједно са овим хором служио у Руској цркви хор „Жене Мироносице“ је својим доласком и певањем на Светој литургији поделио са присутним у храму радост Васкршњих празника  и молитвено се окупивши у њему слушали су њихово милозвучно појање које мотивише и шири радост Васкресења Господњег. – Њихове се душе својим певањем држе Јеванђеља Господа нашег Исуса Христа и живе у Њему и по Њему, у подвигу и молитви , а Пресвета Богородица им даје сав небески сјај и снагу да својим умилним гласовима величају Господа и  све Свете у Њему – рекао је протојереј ставрофор Попов који је служио ову Свету литургију.

Након појања на Светој литургији коју певају, углавном,  по Стевану Мокрањцу,  хор „Жене Мироносице“ су отпевале неколико духовних композиција на задовољство присутних верујућих у храму.

Уживање у молитви и умилном појању

Овај хор поред црквеног појања и неговања духовне музике , пева и друге хорске композиције.

Током своје богате музичке каријере диригенткиња хора Зорица Кецић је певала у Београдској опери као сопран и преноси знање на чланице хора које су се током 21 године мењале и повећавале. Иза себе овај хор има богату музичку каријеру. Наступао је три пута у Бугарској, на Охриду , у Бјељини где су три пута освајале на такмичењу хорова прво место, недавно у Руми су освојиле треће место, певале су у Сентандреји и у Ловри у Мађарској, а у манастиру Милешеви су певале на Светој литургији где је началствовао блаженопочивши патријарх српски Павле уз саслужење   осам епископа СПЦ и још много другде.

Новокнежевчани су имали прилику да уживају у прелепом певању хора „Жене Мироносице“ и да заједно са њима величају љубављу и молитвом Господа и да  доживе у својим душама и срцима  лепоту Господа Бога.

ДКП