17.06.2024
Uncategorized

VELIKI AVIO UDAR NA KOMARCE NA DUNAVU, TISI I BEGEJU

Prve ovogodišnje tretmana u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, novosadska „Ciklonizacija“ izvešće u četvrtak i petak 27. i 28. aprila. Reč je o koordiniranim biološkim tretmanima protiv larvi komaraca, koji će iz vazduha biti izvedeni na izlivima Dunava, Tise i Begeja.

– Larvicidni tretmani će biti izvedeni iz aviona sa suvim BTI granulama, a na osnovu rezultata monitornga sprovedenog porethodnih dana. Prvog dana, u četvrtak, biće obuhvaćeni izlivi Dunava na teritoriji Novog Sada, Beočina, Sombora i Apatina, dok će na teritoriji Titela biti obuhvaćeni izlivi Dunava i Tise. Drugog dana, u petak, planirani su tretmani na izlivima Dunava na teritoriji Bača, izlivima Tise i Begeja na teritorioji Zrenjanina i izlivima Tise na teritoriji Sente, Čoke, Kanjiže i Novog Kneževca – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Dario Aćimović, PR menadžer

Kako navode, BTI je visoko selektivni biocidni proizvod koji deluje samo na larve komaraca i ne utiče na druge organizme, a u slučaju neadekvatnog vremena, tretmani će biti izvedeni u prvom sledećem terminu sa povoljnim meteo uslovima.

Sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od komaraca, koju „Ciklonizacija“ sprovodi u saradnjiu sa Gradom Novim Sadom i drugim lokalnim upravama u Vojvodini, čine: monitoring larvi i odraslih komaraca, biološki i hemijski tretmani protiv larvi komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha, kao i tretmani protiv odraslih formi komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha. Uz stalnu kontrolu uspešnosti svih vrsta tretmana. Sistematska akcija traje od proleća do jeseni, a tretmani se izvode kada monitoring pokaže povećanu brojnost komaraca.