Novi Kneževac- Izložba Žoke Salme

U Kulturnoj zoni Novokneževčani imaju priliku da uživaju u umetničkim slikama Žoke Salme iz Kanjiže.

 U okviru izložbe nazvane „Excursio“ mlada autorka je izložila 40 slika različitog formata na kojima u apstraktnoj formi otkriva svoj pogled na život, traganje za njegovom suštinom , vatrom kao simbolom života i izazovom svetlosti, načinom života i simbolike Japana, kao i samom porodicom. Mlada umetnica je  započela performans na otvoraranju svoje izložbe koji je posvećen vatri kao čuvaru ognjišta kako i samim slikama tako i posetiocima , ali on će kulminirati na finisažu, na zatvaranju izložbe treće subote juna meseca, odnosno 17. 06. u 19,00 časova. Umetnica  je zadovoljna  kako je prisutna publika na otvaranju prihvatila njene slike i osetila razmenu energije između nje, slika i posetilaca.

Mlada umetnica ima 28 godina i srednju umetničku gimnaziju je završila u Senti – Gimnaziju „Boljai“. U Pečuju je diplomirala slikarstvo . Do sada je imala dve samostalne uzložbe u Kanjiži i Segedinu i učestvovala je na brojnim grupnim izložbama.

Radovi izloženi na izložbi daju uvid u stvaralački period Žoke Salme  koja kaže da nastoji svesno da izbegne očekivane i fiksne koncepte – To su otisci duše ukoliko stvaralac uđe u dovoljni oslobođeno stanje svesti – mišljenje je umetnice.

Akademska slikarka Laura Sagmajster je prisutne pozvala na ekskurziju izložbe Žoke Salme koja je  – Rojenje ideja, izlet, odstupanje, relativno nezavisan deo uključen u kontinuirano izvođenje…Centralno mesto na izložbi zauzima monumentalna slika „Vatra u peći“ koja  ne siboliše spoljne granice , već radije živonu vatru našeh unutrašnjeg sveta – rekla je između ostalog Laura Sagmajster. Za tehnike slikarke je rekla – Samatram da su autentičan eksperiment manifestacija dvojnosti ekspresivnog izraza i prefinjenosti u prikazivanju kombinacijom uljanih boja i voska. Spoj slikarstva i crteža može da prikaže više dimenzija što je u ovom slučaju veoma pogodno za posmatrača da stvori efekat jedinstva.

Umetnički direktor Kultirne zone Robert Sabo Benke je rekao da je izložbom „Excursio“ zatvorena druga sezona izložbi u Kulturnj zoni, mada je je na javio bonus izložbu za 27. juni Željana Pavića  slikara iz Hrvatske.

DKP