Нови Кнежевац – СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА

Педесетог дана по Васкресењу и десетог дана по Вазнесењу Исуса Христа Српска православна црква данас, 4. јуна обележава велики празник Силазак Светог Духа на Апостоле, или Свету Тројицу, односно Духове.

У педесети дан по Васкресењу и десети дан по Вазнесењу излила се обилата благодет Светог Духа на ученике Христове и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: “ И кад се наврши педесети да, бијаху сви апостоли једнодушно на молитви. И у један пут постаде хука са неба, као дување силног ветра и напуни сву кућу где сеђаху. И показаше им се раздељени језици као огњени  и седе по један на сваког од њих. И напунише се сви Духа светога, и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше те говораху.“  Тако се испуни оно што је Исус својим ученицима обећао пред одлазак на небо. Сила Светог Духа је одмах почела да дејствује, јер је Петар ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.

Служење вечерња

Дух Свети од вечности исходи од Бога Оца  и једне је суштине са Оцем и Сином. Божанско достојанство Духа Светога  Црква је примила  као богооткривену истину, који је дефинисана осмим чланом Символа вере. Господ Исус Христос је , пред своје вазнесење,нагласио својим следбеницима да им нема спасења док се не испуне силом Духа Светога, јер Дух Свети је Дух мудрости, Дух откровења који човека испуњава божанском мудрошћу и открива му тајну Богочовека Христа.

Плетење венчића

   Духови се празнују три дана. Првог дан Свете Тројице цркве су  украшене цвећем и посуте свежом травом. Након Свете литургије се служи вечерње на коме се клечи и плету се венчићи од траве и цвећа који се односе у домове и стављају поред иконе и кандила на зиду.        

приредила ДКП

Д.К.Попов