20.07.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац (Обилићево) –Литије на духовски понедељак

Празник Духови се прославља три дана. На Духовски понедељак се не ради на њивама близу воде, деци се брани купање у рекама.Овог дана у Обилићеву у  општини Нови Кнежевац је обичај да се носе литије кроз село, а на гробљу да се одржи Света литургија са поменом свих упокојених на њему.

Верници из Обилићева из храма посвећеног Архангелу Гаврилу су заједно са верницима из Новог Кнежевац из храма посвећеног Архангелу Михаилу уз црквена звона кренули са литијама  пут гробља у насељу Обилићево.

Успут је обичај да се на литију и вернике баца жито као симбол вечног живота јер Васкресење то симболизује.

Свећење новог крста

На гробљу у Обилићеву су Свету литургију служили протојереји ставрофори у пензији Бранко Попов, Ђорђе Мишковић и Арсен Виловски уз служење јереја Горана Караице , архијерејског намесника новокнежевачког и јереја обилићевачког Филипа Лагунџина.

Освећен је и велики дрвени крст на гробљу који је поклон породице Недељковић, а црквица посвећена Светом Николају је пре две недеље реновирана и обновљена захваљујући добровољним прилозима верујућих Обилићевчана.

Обновљена црквица Светог Николаја

Јереј Горан Караица је на Духове рекао  – Духови или Педесетница се тако зову јер је у педесети дан по Васкресењу Господа Исуса Христа, а десети дан по Његовом Вазнесењу Дух Свети је сишао на апостоле и они су Његовим посредством почели да проповедају, оснивају цркву, односно заједницу какву данас имамо. Апостоли су се разишли на све четири стране света и почели да проповедају и оснивају заједнице и рукополажу прве чинове у нашој цркви. Почели су да постављају прве епископе који су остајали у новооснованим хришћанским заједницама  не би ли надгледали ту заједницу и они су се уједно учили од апостола док су они проповедали и подржавали новоосновану заједницу. Касније су епископи по потреби службе Свете литургије наставили са рукополагањем, поставили су ђаконе,  који су у почетку били њихови помоћници , а затим свештенике који су самостално служили богослужења односно свете тајне. За Духове се прославља наша црква, прославља се тренутак кад апостоли добијају он што им је Господ Исус Христос обећао Духа Светог  – утешитеља.

По веровању у народу ово је добар да за почетак послова.

ДКП