Kanjiža- UDRUŽENJA RAZVIJAJU KANJIŽU OMLADINSKO I KULTURNO UDRUŽENJE “WEMSICAL SERBIA” I DEO

TRI STUBA RADA: MUZIKA , EKOLOGIJA, ZAJEDNICA

Daniel Jovanović je jedan od organizatora IX Malomfestivala u Oromu i član je  Omladinskog i kulturnog udruženja “Wemsical Serbia” koje postoji devet godina od kada i Malomfestival.

Otkud ideja za osnivanjem   takovg udruženja?

– Glavna ideja je bila da se okupi jedna zajednica , omladinska koja ima u fokusu stvaranje. Znači stvaranje zajednice, umetnosti, sreće i radosti među ljudima. Osim toga jedan od glavnih ciljeva “Wemsical Serbia” je da izbriše  granicu. Sve granice: unutrašnje,  međuljudske  i između država –  kaže Daniel Jovanović. – Ciljevi Udruženja su da prošire mogućnosti omladini da se bavi kulturom, da motivišu omladinu za duhovni i kreativni rad, te da osnaže motivaciju za društveno angažovanje mladih , kao i širenje turizma u ovoj opštini, pogotovo na selu.

Jedan od organizatora Festivala Daniel Jovanović

Članovi ovog Udruženja su omladinci iz cele Vojvodine  i Mađarske. Svi su Vojvođani poreklom, a neki žive u Mađarskoj, možda je zbog toga Malomfestival više posećeniji od strane mađarske populacije nego drugih, jer iz Mađarske imaju mnogo posetilaca. – Prošle godine smo krenuli da se otvaramo prema domaćem tržištu , a jedan naš partner je rekao da je Malomfestival najskrivenija tajna Vojvodine i Srbije. Predpostavljam da je selo Orom zbog Malomfestivala postalo imućnije nego što je bilo pre njega. Nadam se da naši sugrađani iz Oroma slično misle. Poslednjih nekoliko godina želimo da imamo dobar odnos sa selom i cilj nam je da integrišemo samo selo u festival, jer  mislimo i verujemo da smo našim festivalom Orom  stavili na globalnu mapu kao mesto – nastavlja priču Daniel.

Obnovljeni bunar i bazen u Vojvodi Zimonjiću

Omladinsko kulturno udruženje „Wemsical Serbia“  dobitnik je  nagrade „European Youth Culture Award“(Evropska omaladinska nagrada) za uspešne omladinske projekte, koja je uručena u Berlinu  septembra 2018.  od strane  fondacije Respekt Die Stiftung koja je osnovana 2011. godine  i dodeljuje nagrade. Nagradu  za medije i kulturu je dobilo kanjiško Omladinsko kulturno udruženje “Wemsical Serbia” za tri projekta koja se realizuju od 2014. godine: Festival Vetrenjača u Oromu, volontersku akciju, moba u selu Vojvoda Zimonjić – izgradnja gradskog kupališta i takmičenje u skejt bordingu i BMX-u „Go Sk8 Days“ u Kanjiži.-  Novčani iznos nije bio veliki , ali smo dobili putovanje kao ekipa za  usavršavanje u civilnom sektoru u Nemačkoj koje je bilo veliko iskustvo za sve nas – kaže Daniel.

Sa prezentacije projekta „Modern Folking“

Jedan od projekata  Omladinsko udruženje “Wemsical Serbia” koji  je tokom 2019. i 2020.   realizovao  je  projekat “Modern Folking” sufinansiran od strane Interreg-IPA  program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija  koji je  omogućio da se susretnu tradicionalno i savremeno stvaralaštvo – objasnio je Danijel, jedan od nosilaca organizacije Malomfestivala.

Eh, vetrenjača i njen prijatelj pas Bitang

Javila se ideja za organizovanjem  Malomfestivala , daleko od centra opštine.  23 km od Kanjiže je mesto Orom koje ima divan jaroš odnosno, ledinu, ima ostatke vetrenjače i Udruženje je došlo na  ideju da prave Festival mlinova što je bukvalni prevod Malomfestivala i tako je sve  počelo pre devet godina, 2014. Prvi festival  nije vremenski dugo trajao . Na početku je bila jedna velika zajednica koja se pokrenula da stvara umetnost zasnovana na tri stuba: muziku,  ekologiju i zajednicu na kojem se zasniva Malomfestival. On je manifestacija opšte umetnosti koja podržava alternativne načine samoizražavanja, toleranciju, neguje  tradiciju i stvara novu.

Nastaviće se…

tekst i fotogragije redakcija

fotografije arhiva Udruženja

Projekat “Udruženja razvijaju Kanjižu” je sufinansiran iz budžeta opštine  Kanjiža. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva