17.06.2024
Uncategorized

Novi Kneževac – 14. lagani tiski spust i Popaj festival

Nedelja, 20. avgust  je bila prepuna zanimljivuh aktivnosti i proslava u opštini Novi Kneževac i okolini.

U organizaciji opštine Novi Kneževac  koja je bila sponzor kao i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunacionalnu saradnju i lokalnu samoupravu održala se tradicionalna  manifestacija po 14. put  “Lagani tiski spust” i  drugi Popaj festival.

Prijava za učešće na Laganom tiskom spustu

Na velikoj i mirnoj Tisi 70 učesnika u 30 različitih plovila od dušeka, guma, kojekakvih čamaca, do redovnih se spuštalo četiri kilometra od kanjškog Štranda do mosta u Novom Kneževcu kod Kajakaškog kluba i uživalo u povetarcu koji je rashlađivao ljubitelje plivanja, vožnje rekom i vode uopšte. Učestvovala je mlađarija iz radoznalosti i zabave, porodično radi uživanja i opuštanja, da bi ova neformalna regata veselo protekla, a na kraju ih je dočekao pasulj i gulaš koji su za učesnike Laganog tiskog spusta bili pripremljeni.

Start je bio slobodan za svakog

Na obali reke Tise na potezu ispod mosta odvijao se Sajam rukotvorina, lokalne i zdrave hrane koja je promovisana u okviru projekta Popaj festivala. Predstavili su se proizvođači meda i mednih proizvoda, proizvođači zdrave hrane, kozmetike, predmta za kuću i nošenje od prirodnih materijala domaće izrade, a deca su najviše u njemu uživala.

Izložba rukotvorina i zdrave hrane

Animatorke dece su bile nastavnice fizičkog vaspitanja iz Osnovne škole koje su organizovale Igre bez granica na pesku za decu od tri do 11 godina, a za najmlađe je priređen i zamak za igranje.

Igre u pesku

Sveopštem utisku iako je bilo blizu 40 stepeni doprinela je i svika tanburaškog orkestra “Žice iz ravnice “ da Lagani tiski spust protekne u prijatnoj atmosveri.

Orkestar „Žice iz ravnice“ su uveseljavale prisutne

A organizatori najavljuju da će možda Popaj festival imati nastavak i za koji mesec. DKP