20.07.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Otvorena XXII humanitarna  međunarodna likovna kolonija

U ponedeljak, 24. juna je zvanično otvorena  XXII međunarodna humanitarna likovna kolonija „ Život je umetnost“ koju organizuje Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga sa sedištem u Novom Kneževcu u prostorijama udruženja i traje od 23. do 30 juna.

Koloniju je svečano otvorila Bosa Perkučin, članica Opštinskog veća resorno zadužena za zdravstvo i socijalnu politiku koja je tom prilikom rekla  – Želim da vam se zahvalim što ste odvojili svoje vreme i dali  kako doprinos svojim delima tako i dali značaj osobama obolelim od multiple skleroze. Mislim da ovakvih manifestacija treba da bude više i pohvaljujem udruženje jer ovakvim delovanjem daju sebi na značaju, i pokazuju stanovništvu da su i oni deo nas i da postoje. Nadam se da će naša saradnja i ubuduće biti dobra i da će lokalna uprava učiniti sve da pomogne rad udruženja.

Sa svečanog otvaranja kolonije, Bosa Perkučin i Igor Nađ

Predsednik Udruženja Igor Nađ se zahvalio slikarima koji se godinama odazivaju i dolaze na koloniju iz Srbije i okolnih država: Mađaske, Hrvatske , Bugarske i Severne Makedonije i ostavljaju svoje radove koje Udruženje izlaže na humanitarnim izložbama i od donacija omogućava da se redovono u udruženju održavaju različite aktivnosti. Udruženje postoji 32 godine i zahvaljujući pokroviteljstvu opština Novi Kneževac i Kanjiža kod kojih redovno konkurišu i dobijaju sredstva. Sredstva koriste kako za koloniju, tako i za radionice koje organizuju u udruženju.

Vesela družina slikara i članova, Tome, Igor, Goran, Lorant i Duško

Ove godine na koloniji učestvje 13 slikara. Iz Mađarske su došli Lorant Agošton i Igor Lazin koji su poreklom iz Novog Kneževca. Po prvi put su na koloniji po preporuci profesora dr Zorana Jakimovskog iz Severne Makedonije Emilija i Stojče Tocinovski, a ostalo su stari znalci kako članova Udruženja, volontera, tako i meštana Tome Dimovski iz  S.Makedonje, Geza Verebeš iz Subitice koji vodi poreklo iz ove sredine, Žarko Đukić iz Pivnica, Svetlana Mandić iz Bačke Palanke, Ljiljana Nedeljkov iz Novog Sada, Verica Čupić iz Temerina, Jelena Vragović iz Vršca, Duško Perišić iz Zaječara i Štefan Varga iz Kovačice koji učestvuje  na koloniji još od davne 2003. godine, tj. od prve kolonije i ostavlja svoje slike sa slovačkim selima i ludajama u različitim godišnjim dobima. Ove godine je na red došao zimski motiv.

Bračni par Tocinovski iz Severne Makedonije radi komplementarno

Atmosfera na koloniji je vesela, radna, slikari su vrlo produktivni i slikaju ono po čemu su prepoznatljivi i ono što vole zainteresovani meštani i šire posetioci. Široka je lepeza radova, od ulja na platnu, grafika, akrila, kolaža, od konkretnih motiv do apstrakcije, mogućnosti da sam kreiraš sliku. Vredi videti, doživeti i porazgovarati sa slikarima koji su široke duše i shvatanja.

Kolaž – napravi kako želiš!

U toku kolonije će se obeležiti i slava udruženja Vidovdan, obaviće se u prisustvu sveštenika svećenje i rezanjem slavskog kolača, a zatvaranje kolonije će biti kako je već u poslednje tri godine uobičajeno prilikom vožnje brodom na sredini reke Tise 29. juna.

DKP