Kanjiža – VIII berza srednjih škola

U organizaciji Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Kanjiže organizovana je VIII berza srednjih škola u objektu škole“Adi Endre“ u Kanjiži, 22. marta u popodnevnim časovima za sve učenike sedmih i osmih razreda iz Kanjiže, a berzu su posetili i osmaci iz novokneževačke opštine.

Mladi Horgošani, učenici iz Malih Pijaca, Martonoša. Kanjiže, Oroma, iz Trešnjevca , kao i osmaci iz Novog Kneževca, Srpskog Krstura i Banatskog Aranđelova su se upoznali sa 16 škola iz bliže okoline.

U šesnaest učionica predstavile su se: Srednji poljoprvredno-tehnički centar „Besedeš Jožef“ iz Kanjiže, Srednja škola “Dositej Obradović“ iz Novog Kneževca, pet gimnazija: iz Novog Kneževca, dve iz Sente i dve iz Subotice, Hemijsko-prehrambena škola iz Čoke, Medicinska škola iz Sente, Ekonomsko-trgovinska škola iz istog mesta  i iz Subituce i četiri tehničke škole, tri iz Subotice i jedna iz Ade i Dom učenika srednjih škola Subotice.

Hol i učionice škole „Adi Ende“ su bile pune đaka, njihovih razrednih starešina i roditelja koji su  sa velikim zanimaljem pogledeali ono što su srednje škole predstavljale.

Iz Srednje škole „Dositej Obradović“ su rekli da ovakvi susreti srednjih škola i osnovaca znači mnogo jer se osmaci opredeljuju za zaminanja, a oni im sve predstavljaju. Od toga kakve su im mogućnosti za zapošljavanje do daljeg školovanja. – Pomažemo deci  da se opredele  za zanimanje, da pronađu sebe u svemu tome , a škola dobija novoupisanu decu i na ovaj način popularizujemo samu školu – rekla je profesorica Marija Dražić.  Na štandu ove škole je bilo najzanimljivije zbog proizvoda kuvarsko -konobarskog smera koje su prisutni na berzi probali.

U Srednjoj školi „Besedeš Jožef“ iz Kanjiže upiše se preko 30 odsto učenika iz opštine . Škola ima pet smerova mašinskih i poljoprivrednih, trogodišnjih i četvorogodišnjih, a sama škola ima preko 300 učenika.

Srednja medicinska škola u Senti je škola sa dugom tradicijom i ima preko 300 učenika raspoređenih u 12 odeljenja  sa dva smera: medicinska sestra-tehničar i farmaceutski tehničar. Po rečima Jasmine Erdelji, profesorice zdravstvene nege u školi očekuju da se javi 90 učenika  za naerdnu školsku godinu. – Interesovanje je veliko –kaže profesorica Jasmina – i više se prijavi nego što se prima. Imamo učenike u većem broju iz okolnih opština: Kanjiže, Novog Kneževca, Čoke, Ade, Baćke Topole, Bečeja, iz same  Sente, a imamo  i nešto učenika iz cele Vojvodine.

U Osnovnoj školi su zadovoljni ovogodišnjom berzom jer je interesovanje bilo veliko. Učenicima ovakva berza mnogo znači jer mogu na licu mesta da saznaju ono što ih interesuje, što srednje škole predstavljaju i pomaže im u odlučivanju za dalje školovanje i za njihovu budućnost.  DKP

Оставите одговор