17.06.2024
Uncategorized

Novi Kneževac – Mesna zajednica Srpski Krstur – srce mesta

Mesna zajednica Srpski Krstur ima 1.100 stanovnika uglavnom srpske nacionalnosti , zatim romske, mađarske  i ostalih. Stanovništvo se bavi mahom poljoprivredom : ratarstvom i stočarstvom. Ustvari, zenljoradnjom i stočarstvom se bave Mladen Jančić, Kosana Brkić, Obrad Zakić, Slavko Teofanov, Vladimir Ilkić, Aca  Šećerov, Kornelije Stankov, Ivan Malbaški, Savica Jančić,  Svetozar Jančić i ostali poljoprivrednici koji obrađuju manje poljoprivredne površine , a ostalo stanovništvo radi kod zemljoradnika ili po društvenim firmama, s tim da je stopa nezaposlenisti kod romske nacionalnosti vrlo visoka zbog stepena obrazovanja.

Na ulazu u Srpski Krstur

Srpski Krstur ima četiri prehrambene prodavnice , ambulantu, osnovnu školu, , zabavište, apoteku ,poštu, kao i Lovački dom, Dom mlaadih  i Dom kulture, fudbalski stadion i sportsko igralište ( košarka, rukomet) za mlade.

Osnovna škola u selu

U selu egzistira Fudbalsksi klub „Jedinstvo“ koji  je trenutno na prvom mesti područne lige, Džudo klub „Zmaj“, Udruženje sportskih ribara „Ribari- Bair“, Udruženje žena Srpski Krstur, Udruženje maladih Srpki Krstur i naravno, Kulturno umetničko društvo „Milan Ajvaz“ koje se bavi folklorom i nosi ime po veoma poznatom glumcu iz Srpskog Krstura Milanu Ajvazu koji se bavio glumom u Beogradu i glumio između dva rata i još 25 gidna posle poslednjeg i voleo rodno mesto i u njemu proveo poslednje dane.

Po rečima člana Saveta mesne zajednice Radovana Jančića sama Mesna zajednica vredno bdije nad selom i u poslednjih nekoliko godina je uspela da preuredi selo.

Mesna zajednica koja nudi prostor za zanatlije

 Sve ulice su asfaltirane  ili je urađena tvrda podloga od tucanika , promenjeni su trotoari i popravljeni. Urađene su benonske staze u pravoslavnom groblju, renovirana su sportska igrališta  s uređenim parkongom u školskom dvorištu. Izgrađen je spotski ribnjak površine nepunih !/2 hektara koji je namenjen za takmičenja u sportskom ribolovu na potezu Baira, urađenao je partero uređenje porte i rasveta u hramu Svetog Georgija Velikomučenika , urađena je nova pozornica i njena rasveta u Domu kulure , kao i biciklistička staza kroz selo. Osnovna škola u selu je adaptirana 2016. godine, urađen je sanitarni čvor u Zabavištu, ograda na  fudbalskom stadionu i još mnogo toga.

Hram svetog Georgijs Velikomučenika

Za  polsednjih pet godina u Mesnu zajednicu je uloženo više od 50 miliona dinara.

Radovan Jančić , član Saveta MZ

 – Problem sela je kao i u drugim selima mirgacija stanivništva i ostanak staračkih domaćinstava , napuštene kuće, zapušteni placevi – kaže Radovna Jančić.

Član saveza MZ Radovan Jančić je naglasio da  je veliki problem nedostatak autobuskih linija kako po lokalu, tako i prema većim gradovima, nedostatak kulturnih manifestacija , mladih ljudi , aktivizacija i ideja u pogledu otvaranja zanatskih radnji i slično. A Mesna Zajednica može dati prostor za te delatnosti.

Seoski problemi su veliki ističe Rdovan Jančić.

Fotografije i tekst redakcija.

Projekat „Mesna zajedica – srce mesta“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.