Novi Kneževac – Mesna zajednica Đala- srce mesta I

Na kapiji  Evropske unije se smestilo malo selo sa manje od 800 stanovnka , mahom staračkih domaćinstava,  koje ima  niže razrede Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ , zabavište,  lekarsku ambulantu, nekoliko većih poljoprivrednih gazdinstava, tri prodavnice i poštu, kao i Međunarodni prelaz između  države Srbije i država Evropske  unije sa  Republikom Mađarskom  i crkvu  sagrašenu 1794. godine .  

Predsednik opštine dr Radovan Uverić

U poslednje vreme u Đali je urađeno po rečima predsednka opštine dr Radovana Uverića, rođenog Đalinca mnogo. – Završen  je vodovod koji je započet 2004. godine,uređen je centar sela koji je jedan od najlepših u  okolini. Urašeno je parterno uređenje porte crkve posvećene Svetom arhangelu Gavrilu  za čiju se slavu 26. jula selo trostruko pouveća  po broju prispelih.

Hram izgrađen 1794. godine

Skoro svaka kuća miriše na vanilice  i druge sitne kolače koje vredne domaćice pripremaju za goste, a skoro iz  svakog dvorišta dopire žamor  i najčešće muzika koja obeležava veselje na ovaj dan  te Đala liči na ona vremena pre 30 i više godina  kada su mnogi s radošću  jurili šinobusom, kolima , autobusom „Vojvodine „  sa Sonibojem, da dođu i ne propuste sve što selo nudi tih prazničnih dana. A tek igranke … to može samo da se pripoveda , da se doživi !?!

U selu je urađen  teren za mali fudbal u đalinskom parku, asfaltirana je ulica  koja vodi od pravoslavnog do katoličkog groblja , nekoliko  ulica je nasuto kamenom i struganim asfaltom. Po rečima predsednika opštine dr Radovana Uverića  urađeni su   sanitarni čvorovi u  Osnovnoj školi u selu  i vrtiću i urađena je biciklistička staza kroz Đalu i  spojena je preko Srpskog Krstura sa Novim Kneževcom.

Preuređeni centar sela

-Poslednjih godina kao najveći problem u Đali su migranti koji pokušavaju da ilegalno pređu granicu . Povremeno se dešavaju provale i sitne krađe. Lokalna samouprava  u saradnji sa milicijom i Komesarijatom za izbeglice pokušava da ublaži  probelem   – naglašava predsednik opštine dr Radovan Uverić. 

U neprestanoj trci sa vremenom i profitom , čemu veći deo čovečanstva danas robuje zaboravili smo da postoje zajednice koje čuvaju tradiciju i uspešno se bore u eri globalizacije koja poništava mnoge posebnosti naroda i zemalja. Đala , kao jedna od pet mesnih zajednica opštine Novi Kneževac uspeva da očuva tradiciju , uspešno vaspitava i obrazuje decu, uči ih narodnim običajima i običajima  iz prošlosti  i čuva zdrav  duh u mestu i zadržava autentičnost mesta, tj. sela. Da bi se sve to sačuvalo brinu se predsednica MZ Slađana Marić, Jožef Šajgo, predsednik FK „Graničar“ koji mnogo zna o selu, Jovanka Manić – slikarka amaterka koja održava da se kolonija slikara odvija u mestu evo skoro 15 godina. Jovanka se bavi slikastvom od 2005. Godine direktno pod  uticajem Olgice Popov i Spomenke Malbaški predsednice Udruženja „Feniks“ koje je osnivač kolonije.

Slika sa kolonije 2018.

 Jovanku slikanje opušta , isključi  iz života i problema  i sve zaboravi. Kaže da je slikanje zadovoljstvo , a kolonija druženje , učenje, primanje saveta.

Ovoliko godina nije malo da se uspe na ovim prostorima , koliko uspeva da opstane Udruženje  i da organizuje koloniju u Đali „Boje i svetlosti Severnog Banata“ koja se prvih devet godina odvijala u kući Marije Cice Latinović, i tka svoju ljubav prema slikarstvu. Svi slikari se bave nečim drugim, , ali oblike i boje upredaju u svoje slike jer je za njih slikanje duševna forma koja pokazuje njihova raspoloženja i mogućnosti.

U selu egzistira i Fudbalski klub „Graničar“ koji postoji preko 80 godina, Udruženje žena, kao i folklorno društvo koje okuplja mlade te malo rade, pa malo zastaju, ali ipak opstaju. Tu je i Lovačko udruženje „Đala“ koje pomaže da se manifestacije održavaju kao i „Pasuljijada“  koja je postala čuvena i odvija se početkom meseca septembra , a ĐAMUS, Đalinske muzičke svečanosti postoje više od 40 godin i okupljaju mlade pevače iz cele Vojvodine da se okušaju u pevanju.

Dvorište Lovoaćkog doma

Svim ovim manifestacijama život u Đali je lepši i sadržajniji, a gosti koji se okupljaju na njima utiču na stanovništvo i čine život lepšim i sadržajnijim.

 A pogled preko ograđenih bašta u nepregledna polja koja se prelivaju od modrozelene, zlatno žute , do golubije plave  naslućuju skorašnje podrhtavanje neba koje pruža zadovoljstvo starosedeocima i putnicima namernicima.

Fotografije i tekst redakcija

Projekat „Mesna zajedica – srce mesta“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.