19.06.2024
Uncategorized

Kanjiža- Turistička riznica Kanjiže Mladi kroz kulturnu tradiciju razvijaju turizam

Doprinos razvoju tirizma u opštini Kanjiža dalo je, između ostalih  i Omladinsko kulturno udruženje „Wemsical Serbia“ koje  je osnovano posle prvog Festivala Vetrenjača, u avgustu 2014. godine i čine ga mladi iz  svih delova Vojvodine, čak i Segedina. Ciljevi Udruženja su da prošire mogućnosti omladini da se bave kulturom, da motivišu omladinu za duhovni i kreativni rad, te da osnaže motivaciju za društvenu angažovanost mladih , kao i širenje turizma u ovoj opštini, pogotovo na selu.

Završna konferencija projekta „Modern Folking“

Omladinsko kulturno udruženje „Wemsical Serbia“  dobitnik je  nagrade „European Youth Culture Award“(Evropska omaladinska nagrada) za uspešne omladinske projekte, koja je uručena u Berlinu, 1.septembra 2018.  od strane  fondacije Respekt! Die Stiftung koja je osnovana 2011. godine  i dodeljuje nagrade. Nagradu  za medije i kulturu je dobilo kanjiško Omladinsko kulturno udruženje “Wemsical Serbia” za tri projekta koja se realizuju od 2014. godine: Festival Vetrenjača u Oromu, volontersku akciju, moba u selu Vojvoda Zimonjić – izgradnja gradskog kupališta i takmičenje u skejt bordingu i BMX-u „Go Sk8 Days“ u Kanjiži.

Festival Vetrenjača koji je bio u okviru IPA projeka doprineo je da  mlinovi koji se nalaze na potezu Čongradskog okruga u Mađarskoj i u Kanjiži, odnosno Oromu i Kikindi revitalizuju mlinove, a njihovi putevi da  se spajaju, prepliću kako u prošlosti , tako i danas i ostaju za budućnost preplitanjem naroda, turista i svih namernika koji vole prošlost.

Festival vetrenjača u Oromu

Omladinsko udruženje “Wemsical Serbia” je tokom poslednje dve godine  realizovalo projekat “Modern Folking” sufinansiranim od strane Interreg-IPA CBC Hungary-Serbia Programme (Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija)pod brojem  HUSRB/1602/32/0230 . A partneri na projektu su bili  Fondacija katoličke omladine iz Segedina i  Udruženje građana „Domboš“ iz Malog Iđoš omogućivši da se susretnu tradicionalno i savremeno stvaralaštvo.

Stvaralačke radionice „Modern Folkinga“

Cilj ovog projekta  po rečima predsednika OLU “Wemsical Serbia” Lasla Vigija je bio da se  kulturna baština naroda regije predstavi i popularizuje  u krugu mladih, da  međusobna kulturna saradnja ojača  i razvija sa svim predviđenim aktivnostima i da se podstiče razvoj turizama, a samim tim da se stvori multikulturalna saradnja u regiji projekta kroz kulturno – turističke manifestacije.

Na jednom od koncerata spoja tradicije i savremenog

Tokom dve godine su ostvareni manji otvoreni festivali  i koncertni programi u sva tri grada zasnovani na etno muzici i drugim stilovima predstavljajući tradiciju ovog regtiona  uz prateći program plesnih klubova  i narodnih rukotvorina  koji su nudili zabavu za zainteresovane.  Domboš Fest je najstariji festival plesa narodne tradicije u Vojvodini na kojem nastupaju plesači iz celog Balkana  koji, takođe, neguje tradiciju regiona pored Fono kluba koji je spojio sve to u Segedinu (Mađarska ) i Kajiži (Srbija), samo nastupajuća pandemija je onemogućila poslednje korake programa “Modern Folking” da se ostvare do kraja.

Miroslav Jovančić, slikar i muzičar na završnoj konferenciji je i svirao i govorio o stvaralaštvu

Jedan od najjačih segmenata programske ponude su književno istorijske večeri,Kroz Fono klub je predstavljena autentična narodna tradicija regiona , zatim gastronomska i vinska degustacija . Podržavani su kao stariji tako i mladi  muzički umetnici , kao i slikari i obezbeđivan im je prostori za svoja ostvarenja i kreacije, a mladi na radionicama su se upoznali sa likovnom umetnošću, istorijom umetnosti  i omogućili svojim sredinama da prošire kulturu današnjice i turističke atrakcije  i samim tim spoje tradicionalno sa savremenim  stvaralaštvom.  

 

A Omladinsko i kulturno udruženje “Wemsical Serbia” je  obogatilo opštinu Kanjiža jedinstvenim kulturnim programima i turističkim atrakcijama zahvaljujući širokoj ličnoj i profesionalnoj mreži i aktivnostima samog tima koji promoviše društveni angažman i razvijanje zajednice.     

Na području kanjiške opštine je  priređeno 14 “Fono klubova”, muzičkih i plesnih večeri na kojima su programi bili uz živu muziku, pa su učesnici i publika mogli aktivno da se uključe u ovim vidovima stvaralaštva.

Miroslav Jovančić , slikar, violinista i direktor savremene galerije u Subotici je održao koncert na terasi štranda zajedno sa Arpadom Bakošem i tom prilikom  je rekao da je otkrio dubinu muzike slušajući stare narodne pesme iz različitih delova Mađarske jer su šarolike i fascinantne. On pored slikanja i bavljenja klasičnom muzikom svoje sviranje usmerava na sudar različitih svetova muzike, gde se rađa vrlo inspirativna muzika sa improvizacijama te oplemenjuje i dočarava tradicij, a smenjuju se varijacije i inprovizacije poznatih tema  u zavisnosti od raspoloženja umetnika i dubine osećanja. Slušalac ne zna koliko ima udela u koncertiraju ličnog , a muzičar uživa  dok svira kao i oni koji ga slušaju.   

Uveliko se već govori i o nastavku projekta. Predsednik kanjiškog OKU “Vemsical Serbia” Laslo Vigi  kaže da je stiglo obaveštenje da je još jedan projekat dobio podršku u okviru evropskog programa “Kreativna Evropa”, tako da će uskoro  započeti realizaciju projekta “Tremolo”, takođe uz podršku EU, a novi projekat će se baviti mladima, posebno negovanjem talenata, što će ,takođe, doprineti razvoju turizma.

Lokalna samouprava opštine Kanjiža, i Pokrajinski sekretarijat za privredu AP Vojvodine  dali su svoj doprinos realizaciji ovog projekta  njegovim predfinansiranjem.

Fotografije i tekst redakcija

Projekat „Turistička riznica Kanjiže“ je sufinansiran iz budžeta opštine Kanjiža. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva