Novo Miloševo- Banatski kulturni centar na Sajmu knjiga u Novom Sadu

Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa je među 200 izlagača na Sajmu knjiga  u Novom Sadu koji traje  od 7. do 13. Marta. Izložili su 50 novih naslova objavljenih u periodu između dva sajma i organizuju više promocija na njemu

U toku je Sajam knjiga u Novom Sadu na kojem izlaže preko 200 izlagača iz šest zemalja tako da  sajam ima međunarodni karakter. Među izlagačima nalazi se i BKC (Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa)  koji je izložio svoja  izdanja na sopstevnom štandu u Hali „Master“ sajma, a deo novih naslova predstavio i  u okviru tri promocije. Dve su bile 7. marta, treća je u nedelju, 12. marta na centralnoj bini Hale „Master“.  

Izdanja BKC-a između dva sajma objavljena su u edicijama: Izabrana zenitistička dela, roman, poezija, proza, eseji, kritike, ogledi, istorija/kolonistička naselja, Prva knjiga, prevodi, književnost za decu…

Iz nove  produkcije posebno se izdvaja kapitalni projekat realizovan u saizdanju  sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski” uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine „Izabrana zenitistička dela” (I kolo u 8 tomova).

BKC je između dva sajma kao izdavač realizovao više konkursa za nagrade koje podrazumevaju objavljivanje knjiga: – Gramata Pesničke republike  Gojku Đogu za  knjigu „Vunena vremena“  i Predragu Markoviću „L’imun isceđen“;  nagrada „Bogdan Čiplić” za najbolji prozni rukopis –Aleksandaru  Arsenijeviću  ”Fosforescencije”; nagrada na  Konkursu „Prva knjiga” u saradnji sa gradom Kikindom – “Bezbojni plamen“ Milivoja Popova, „Metalingvistička svest kod dece predškolskog uzrasta“ Dunje Brkin Trifunović i „Šljakeraj“ Svetlane Savić.

Na Sajmu su zložene i nove knjige Radovana Vlahovića iz novog zenitizma, tri romana i tri knjige poezije, tri knjige dr Milana Micića o kolonističkim naseljima, knjige Simona Grabovca, Nikole Kitanovića, kao i knjige prevoda i drugo.

 Dva nova naslova u izdanju BKC-a ponela su nagrade: Društva književnika Vojvodine za Knjigu godine za roman Radovana Vlahovića „Noćni razgovori sa sestrom” i „Pečat varoši sremskokarlovačke” za knjigu pesama Perice Markova „Ognjište”.

Prošle godine BKC  je dobio je prestižno Pokrajinsko priznanje „Ferenc Feher” za izuzetan doprinos razvoju kulture,  dok je osnivač  BKC  Radovan Vlahović dobio Zlatnu medalju za zasluge Predsednika republike za doprinos književnosti.

BKC je do sada je objavio preko 600 naslova u oblasti književnosti, umetnosti, nauke, publicistike, na preko 15 jezika, autora iz više od 20 država sveta.

Predstavnici  BKC su izuzetno zadovoljni posetom čitalaca na Novosadskom sajmu kao i izteresovanjem za njihova izdanja i tribine.

DKP